גיבוי אתרים באינטרנט - איזה סוגים יש ואיך מגבים אתר?

גיבוי האתר שלכם זו פעולה שצריך לייחס לה חשיבות רבה. גיבוי של האתר שלכם יכול לחסוך לכם הרבה כאבי ראש בעתיד במספר מצבים, לדוגמא: אם עדכנתם את גרסת האתר והעדכון גרם לחלק מהאלמנטים באתר לזוז או שעדכון תוסף משפיע על הפונקציונליות שלו, בעזרת גיבוי תוכלו להחזיר את הגרסה השמורה לאחור.

שחזור של גיבוי יכול לחסוך לכם שעות של פתרון בעיות. במאמר הזה אעבור על סוגי הגיבויים השונים ומה הדרך הכי נכונה לבצע אותם, כולל גיבוי אתר Onsite וגיבוי אתר Offsite. בנוסף, אני אסביר את ההבדל בין גיבוי לאתר לגיבוי לשרת שלכם. ישנם 2 אפשרויות גיבוי מרכזיות:

1. גיבוי דרך חברת האחסון

גיבוי דרך חברת האחסון מתבצע באופן אוטומטי על ידי חברת האחסון בהתאם לחבילה שרכשתם ובהתאם לחברת האחסון שבהם האתר שלכם נמצא. בנוסף, מלבד גיבוי לאתר, דרך חברת האחסון ניתן לבצע גם גיבוי לכל שרת האחסון (במידה ויש לכם שרת אחסון משלכם כמו באחסון דרך חברת Cloudways). יש מספר גיבויים שניתן לבצע דרך חברת האחסון:

גיבוי דרך השרת

גיבוי לכל האתרים שנמצאים על גבי השרת שלכם (אפשרות קיימת רק בחברות אחסון שבהם יש שרת שלם עבורכם, נפוץ בדרך כלל בשרתים בענן). גיבוי של השרת מתבצע במיקום שונה מהשרת הנוכחי כדי למנוע פגיעה קולקטיבית, אובדן נתונים, מחיקת השרת והאתרים וחוסר יכולת שחזור. גיבוי של השרת אינו מגבה רק אתר ספציפי אלא את כל האתרים, התוכן והקבצים הנמצאים בתוך השרת. גיבוי מהסוג הזה הוא בעצם תעודת ביטוח שאפשר לשחזר את האתרים שלכם גם במקרה והם נפלו ואין אפשרות לשחזר את הגיבוי ברמת האתר ולכן הגיבוי הזה מומלץ מאוד. יש חברות אחסון מנוהל שבהם ניתן להגדיר גיבוי אוטומטי ברמת השרת ללא ביצוע הפעולה בצורה עצמאית כל פעם.

גיבוי בענן לשרת

גיבוי של כל השרת על גבי שרת ענן. גיבוי שמתבצע בצורה מקוונת אך עותק הגיבוי מרוחק מהנתונים שלכם ובמידה והשרת שלכם נופל או ניזוק, יש לכם אפשרות לשחזר מהגיבוי את השרת בשלמותו. גיבוי בענן נחשב לגיבוי הכי מאובטח לאתרים ולשרתים מכיוון שאין קשר ישיר בין הנתונים בשרת שלכם לנתונים הגיבוי שנמצאים מרוחקים זה מזה. גיבוי בענן בצורה חיצונית (Offsite) יבטיח לכם את האפשרות לשחזר את השרת שלכם בכל רגע נתון.

גיבוי Snapshot

גיבוי Snapshot הוא גיבוי ששומר את הקבצים שיש בשרת כמו שהם בשרת חיצוני, היתרון של גיבוי כזה הוא שהוא מפחית באופן משמעותי את זמן השחזור עבור מערכי כמות נתונים גדולה (קבצים ומסדי נתונים ששוקלים יותר מ-10 GB). החסרון הוא שגיבויים כאלה תופסים המון מקום ולכן הם לא זולים לעומת גיבוי בשרת או בענן, ולכן בדרך כלל עושים גיבוי Snapshot של כמה נקודות זמן בודדות (כ-3-5 נקודות זמן). הגיבוי הנ"ל מיועד בעיקר לסביבות פיתוח שיש דרישה לשחזור מהיר של הנתונים או חלק מהנתונים, והשימוש הוא בדרך כלל למפתחים ולא למשתמש רגיל שרוצה לגבות את השרת שלו.

גיבוי עם תוסף גיבוי

יצוא גיבוי לענן

במידה והשרת שלכם ניזוק או נפרץ, הגיבויים הפנימיים שביצעת ברמת האתר לא יהיו אפקטיביים ולא יהיה ניתן לשחזר אותם. לכן, כאשר אתם משתמשים בתוסף גיבוי חשוב להשתמש בתוסף שמאפשר לכם לייצא את הגיבוי לענן ולשמור אותם שם. חשוב לשמור גיבוי בצורה חיצונית בענן גם בשביל הבטיחות וגם בשביל מהירות האתר – גיבוי של אתר שלם יכול לשקול הרבה ולהכביד על האתר שלכם.

יצוא גיבוי למחשב

אפשרות נוספת של גיבוי יצוא גיבוי דרך תוסף היא יצוא הגיבוי למחשב שלכם. בחרו בתוסף גיבוי שמאפשר לכם להוריד את הגיבוי שביצעתם למחשב בלחיצת כפתור. חשוב לשמור עותק של גיבוי על המחשב למקרה שלא תהיה אפשרות לשחזר את השרת או האתר דרך הפתרונות המקוונים.

באיזו דרך כדאי לגבות את האתר שלכם?

לאחר שעברנו על סוגי הגיבויים שניתן לבצע באתר ובשרת שלכם, נשאלת השאלה – איזה גיבוי חשוב שתבצעו? חשוב לבחור בחברת אחסון שמתעדפת את נושא הגיבויים ודואגת לגיבוי אוטומטי ברמת השרת (Cloudways היא פתרון מעולה מכיוון שניתן לתזמן באופן אוטומטי גיבויים לשרת וגיבויים לאתרים ספציפיים בתוך השרת). בנוסף, חשוב לשמור עותקים של הגיבוי בענן חיצוני או על המחשב מכיוון שגם השרת שלכם יכול לקרוס (לא נפוץ אבל אפשרי) ובמקרה שהשרת שלכם ניזוק, גיבוי שנשמר בצורה חיצונית יציל את השרת שלכם ואת האתרים שנמצאים עליו.

לסיכום

אחרי שהבנתם כמה חשוב לגבות את האתר שלכם באינטרנט למרות שזה נושא שזוכה לפחות תשומת לב כשבוחרים חברת אחסון או כשבונים אתר חדש. חשוב שתבינו – האתר שלכם , התוכן, המדיה והקבצים כרגע עובדים בצורה תקינה אבל ביום בהיר אחד בגלל טעות אנוש (אפילו לא שלכם) יכולים להיעלם מהרשת. גיבוי אתר כמה צורות שונות מבטיחים לכם שגם במקרי קיצון בהם האתר או השרת קורסים, האתר שלכם ימשיך לתפקד ויישאר אונליין.

על הכותב

אור פיאלקוב, בן 38, מייסד ומנכ”ל חברת פיאלקוב דיגיטל, חברה המתמחה בפרסום בגוגל ומגוון ערוצים נוספים. מומחה ניהול קמפיינים, מעביר סדנאות והרצאות בנושא שיווק בעזרת כלים מתקדמים לחברות וליחידים. הבעלים של  EasyCloud, חברה שמנגישה VPS Hosting ואת עולם אחסון האתרים בענן בעזרת Cloudways לכל אחד. דרך חברות אחסון הענן הגדולות בעולם עם ממשק נוח, אבטחת אתרים מקסימלית ומחיר מעולה.